holland mesleki gelişim ve meslek seçimi konularında yapmış olduğu çalışmalarda mesleki gelişim alanında tanınmış popüler bir isimdir. 1959 yılından bu yana yapmış olduğu çalışmalarda meslek seçiminin,bireyin kişiliği ile çevresinin uyumu sonucu gerçekleştiğini belirtmiş ve kişilik kuramı olarak biline kendi mesleki rehberlik kuramını ortaya koymuştur.aslında Holland'ın kuramı bir özellik kavramı olarakta görülebilir. Çünkü,Holland'ın kuramında kişiler özellikleri bakımından 6 gruba,yine yaşadıkları çevrede aynı şekilde 6 gruba ayrılmaktadır.
Holland'a göre kişilik özellikleriyle mesleki yönelişler,diğer bir deyişle,meslekler arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Bu kuram,kişilik dinamiği ile mesleklerin yürütüldüğü çevre veya mesleklerin gerektirdiği etkinlikler arasındaki ilişkiye dayanır. Meslek seçimi kişinin yansıması,bireyin çevreyle ilişkisinde benimsediği uyum yönteminin bir mesleki etkinlik alanında ifadesini bulmasıdır. Holland 6 kişilik tipi ve buna uygun 6 tür mesleki çevre tanımlamıştır. Bunlar;
1. Gerçekçi
2. Araştırıcı
3. Sosyal
4. Girişimci
5. Geleneksel
6. Sanatçı
Holland,kuramını geliştirirken şu temel ilkeleri benimsemiştir:
1. Meslek seçimi kişiliğin ifadesidir.
2. İlgi envanterleri aynı zamanda kişilik envanterleridir.
3. Mesleki kalıplar güvenilir ve önemli psikolojik ve sosyolojik anlama sahiptir
4. Bir mesleğin üyeleri benzer kişilik özelliklerine ve öz geçmişe sahiptir.
5. Bir meslek grubundaki insanlar birbirlerine benzedikleri için birçok uyarıcıya ve soruna benzer şekilde tepkide bulunurlar.
6. Mesleki doyum,meslekte karar kılma ve başarılı olma,bireyin kişiliği ile bulunduğu çevre arasındaki bağdaşıma bağlıdır.